Dette må du vite før du kjøper båthenger

Skal du kjøpe båthenger? Det finnes et stort utvalg båter og hengere. Tysse har båthengere til de fleste båter. Her får du en veiledning til hvordan du velger riktig båthenger til akkurat din båt.

DETTE MÅ DU VITE FØR DU KJØPER BÅTHENGER

– Før du kjøper henger, må du vite hvor lang båten din er og hva den veier. Båten har oppgitt en egenvekt, men du må ta høyde for vekten på ekstrautstyr som anker, tau og lignende – og selvsagt motor om den er utstyrt med det, sier Tysses salgssjef, Kåre Stokken. Baugstøtte og vinsj er standard på alle båthengere fra Tysse. Baugstøtten har høydejustering for vinsjfeste, slik at den kan tilpasses ulike festehøyder. Lengderetningen kan også justeres for at tyngdepunktet skal bli riktig.

– Du bør også vite hvilken type motor båten har og hvor den er plassert. Det kan hende du trenger en lengre henger enn du tror for å få riktig vekt på kulefestet, sier Stokken.

Snakk med din Tysse-forhandler for å finne en båthenger som passer båten sin vekt og lengde.

SELVJUSTERENDE BÅTHENGERE

– Alle hengerne har selvjusterende vugger, unntatt den aller minste modellen der sidestøtter justeres manuelt. Med selvjusterende vugger får båten optimal støtte under hele opptrekket, sier Stokken.

Tysses båthengere takler de fleste båtformer, også kjølbåter, så lenge kjølhøyden ikke overstiger ca. 50 cm.

Se alle Tysses båthengere

VELGE BÅTHENGER MED ELLER UTEN BREMS?

Hvis du kjører mest småturer og skal frakte en liten og lett båt, kan du trygt velge båthenger uten brems. Husk at du da kun kan kjøre i 60 km/t om vekten på båt og tilhenger (aktuell vekt) overstiger 300 kg. Dersom totalvekten på hengeren overstiger 750 kilo, er det påbudt med brems. Hengerne med brems har håndbrekk slik at de står stødig uten å være koblet til bilen.

– Hva slags bil du kjører har ikke mye å si for kjøreopplevelsen med Tysses hengere, så lenge du har riktig tyngdepunkt på båten og at kulevekten følger anbefalingene på cirka 50-70 kilo, sier Stokken som et siste råd.

Alle hengerne har selvjusterende vugger, unntatt den aller minste modellen der sidestøtter justeres manuelt. Med selvjusterende vugger får båten optimal støtte under hele opptrekket

Mye å tenke på? Huskeliste for kjøp av båthenger

For at forhandleren din skal kunne hjelpe deg best mulig, har vi laget en huskeliste til deg.

DETTE MÅ DU VITE:

  • Vekt: Båtens egenvekt + motor. Vekt på ekstrautstyr som tau, anker, drivstoff osv. må også beregnes inn i vekt.
  • Lengde: Båtens oppgitte totallengde
  • Motor: Type og plassering
  • Bruksområde: Kan ha betydning for om båthengeren trenger brems eller ikke

Spør gjerne din forhandler om hvorfor Tysses båthenger ble kåret til «Beste kjøp» av Båtliv.

Lykke til med din nye båthenger!