Kjøre med tilhenger

Betjening av båthenger

For at din båthenger skal få lengst mulig levetid, og for at du og din båt skal være så trygge som mulig, må du vite hvordan du skal betjene en båthenger.

Se utvalget av Tysse båthenger og båttraller .

Laste en båt på båthengeren

Når du skal få båten din opp av vannet og opp på hengeren, skal du først ta av lysbrett og flytte støpselet på lyskabelen til støpselholderen. Så kan du rygge hengeren ut til vannet.

Vannet skal ikke være høyere enn til felgen på hjulet. På små båthengere med justerbar kjølrull i lengderetning, må du sjekke at kjølrullen står så langt bak at båten vil nå frem til den. 

Slå nå av motoren på båten og hev den opp i transportstilling. Fest så vinsjreima til baugkroken på båten og sveiv opp båten til den står mot baugstøtten. Sørg for at sperren på vinsjen er på mens du gjør dette.

Baugstøtten justerer du slik at kulevekt er ca. 50-70 kg. Pass på at kjølen på båten treffer i senter på kjølrullen.Du bør alltid bruke jekkestropper eller lignende for å feste båten på båthengeren, og disse stroppene skal ikke gå tvers over båten.

Bruk av stropper på båthenger

Fest båten på båthengeren med 2 stropper fremme og 2 bak. Hver stropp festes fra båten og ned i henger, uavhengig av hverandre. Stroppene fremme skal peke bakover. I tillegg beholder du vinsjstroppen som er festet til baugen.

For at båten ikke skal få “gnagsår” eller lignende av stroppene, er det lurt å legge polstringer mellom stroppene og skroget. Sjekk at alt er skikkelig festet, og at det ikke er noe som henger eller ligger løst. Kjør bil og henger litt frem, og sett på lysbrettet igjen. Nå er du klar til å frakte båt og båthenger.

Få en båt ned fra båthengeren

Før du rygger tilhengeren ned til vannet, må du ta bort lysbrettet, ellers kan det elektriske på båthengeren kortslutte. Vannet skal ikke være høyere enn til felgen på hjulet. Dersom vannet er høyere kan hjullagre og bremser på tilhengeren bli ødelagt. Pass på at sperren på vinsj er på før du løsner festene som holder båten på båthengeren, og sjekk at motoren på båten er i transportstilling.

Ta av sperren, og senk båten forsiktig ned i vannet ved å bruke sveiven.

Lagring av båt på båthenger

Dersom båten din skal stå på en båthenger over lengre tid, skal du ikke la parkeringsbremsen stå på. Den kan eire fast. Du bør heller bruke klosser under hjulene på hengeren for å være sikker på at den ikke flytter på seg. I tillegg må du passe på at båten står støtt og er godt nok festet til båthengeren.

OBS! Etter at en båthenger har vært i vannet må du skylle av den med rent vann, for å få bort skitt og saltvann!