Kjøre med tilhenger – tips

Dersom du ikke er vant med å kjøre med tilhenger, er det viktig å være klar over at bilens egenskaper kan endres når du drar en henger, og at du må justere kjøringen din etter dette.

Når du skal kjøre med tilhenger er det viktig at du:

  • Er påpasselig i knappe svinger og rundkjøringer
  • Plasserer bil og henger riktig på veien
  • Bruker speil ofte og riktig
  • Følger lover og regler for kjøring med tilhenger.
  • Vær obs på at bremselengde øker ved kjøring med tilhenger

Med en tilhenger tar det lengre tid å bremse ned. Du må også være ekstra oppmerksom på hindringer i veien, redusere farten i god tid før kryss og lignende, og gi tidlig signal når du skal skifte kjørefelt og kjøre av en vei.

Dersom du skal kjøre med en tilhenger som er bredere enn bilen, må du ta hensyn til dette og plassere bilen riktig på veien. Du må også beregne større svinger ved kjøring med tilhenger og bruke speilene dine godt.

Ved rygging med henger skal du også bruke lav fart. Vær oppmerksom på tilhengerens bevegelser i forhold til bilens retning. Vi anbefaler deg å bruke speilene når du skal rygge med tilhenger, eller å få en annen person til å hjelpe deg med dirigering.


Husk at om du skal kjøre med en tilhenger uten brems, og om aktuell vekt overstiger 300 kg, sier vegtrafikkloven at makshastigheten du kan kjøre i er 60 km/t.

OBS! En tilhenger uten brems vil gi deg en ytterligere lengre bremselengde!