E-tron med tilhengerfeste

Norges desidert mest solgte bilmodell i 2020. Hva er det med vår kjærlighet til Audi e-tron?

Audi E-tron – en real Norgesbil

Med E-tron, som kan leveres med tilhengerfeste, har Audi inntatt lederposisjonen i det norske bilmarkedet. Men hva med tilhengervekt, rekkevidde og passende tilhengere?

Avgiftsfritaket på elbiler sammen med Nordmenns forkjærlighet for 4 ringer i grillen har resultert i nesten 10.000 nybilregistreringer av e-tron i 2020. 10.000? Wow! Her får du sportslighet og luksus i perfekt symbiose kombinert med utstyr vi ikke kan få nok av, firehjulstrekk og mulighet til kjøre med tilhenger.

Hvor høy tilhengervekt er tillatt på e-tron

Med e-tron kan du kjøre med en tilhengervekt (aktuell vekt) på 1800 kg . Det er ikke klasseledende (Tesla model X har 2250 kg). Likevel får du dratt store tilhengere med mye last.

NB! Hvis du kun har førerkort klasse B har du bare lov til å kjøre med en totalvekt på 3500 kg for både bil og henger. Da vil maksvekt på tilhenger og last reduseres betraktelig siden totalvekten til e-tron er så høy som 3130 kg. Da sitter du i utgangspunktet igjen med 370kg til henger og last. 

Du kan likevel kjøre med en tillatt totalvekt på tilhenger og last på 750kg, som er hovedregelen for de som har B-sertifikat. 

Tysse har et stort modellutvalg – med utgangspunkt i ditt sertifikat og hva bilen din kan trekke vil du finne en tilhenger akkurat tilpasset ditt bruk!

Anbefalte Tysse tilhengere til deg med B-sertifikat

Som du vet så begrenser B-sertifikatet utvalget av hengere du kan kjøre med, men Tysse har likevel hengere som går innenfor disse rammene. Vi vil anbefale deg en tilhenger med lavest mulig egenvekt, så du har muligheten til å få med deg mest mulig last. 

Tysse tilhengere til deg med BE-sertifikat

Har du BE-sertifikatet så kan du boltre deg i et stort utvalg av Tysse hengere. Likevel vil vi løfte frem 3 tilhengere som dekker ulike behov samt er godt egnet for e-tron. 

  • Varehenger PRO 6301NFH – Totalvekt 2000kg, Alle fire sider kan legges ned, innfelte karmlåser og  surreskinner i bunn på begge sider i tillegg til foran/bak. Kassemål (LxBxH): 250x150x35
  • Varehenger PRO 6217 50cm karmhøyde – Totalvekt 1300kg, Utvendig hjul og lav innlasting, 14″ hjul og kraftige stålskjermer. Kassemål (L/B/H): 250x150x50 (kan også leveres med 35cm karmhøyde)
  • Varehenger FRITID 6280 – Totalvekt 1300kg, Prisgunstig tilhenger med lav egenvekt. Kassemål (L/B/H) 250x150x35

Om du ønsker en oversikt over alle våre hengere finner du en komplett oversikt på denne siden

Hva med rekkevidden når du kjører e-tron med henger?

Selve trekkraften til e-tron med sitt voldsomme dreiemoment og firehjulstrekk er det ikke noe å si på. Derimot påvirkes rekkevidden betraktelig. I utgangspunktet er e-tron blant elbilene som bruker mest strøm og forbruket havner sjelden under 2 KWt. e-Tron 55 har en oppgitt rekkevidde uten henger på 431 km WLTP, og e-Tron 50 har en rekkevidde på 332 km.

Ifølge en test utført av bilogmotorbloggen i sommertemperaturer, kan du forvente at kjøring med en lastet henger tett opp mot tillatt hengervekt vil redusere rekkevidden til rundt 200 km. Her vil det selvfølgelig være store variasjoner i forhold til luftmotstand på last, temperaturer, hastighet og stigning på veien. 

Hva koster hengerfeste til e-tron

Rundt 10.000 kroner må du ut med for et avtagbart hengerfeste og klargjøring til hengerfestet når du kjøper ny e-tron. Hengerfeste er standardutstyr på modellen Advance Sport. Med tanke på at du skal selge e-tronen din om noen år vil det nok være en fordel å gå for tilhengerfeste. Dette står høyt på ønskelista til de som er på jakt etter bruktbiler i denne klassen.  

Andre fordeler med tilhengerfeste på elbil

En fordel du kanskje ikke har tenkt på er muligheten for å bruke tilhengerfestet til sykkel- og skistativ. Det er ingen tvil om at sykler på taket reduserer rekkevidden din på grunn av den kraftige luftmotstand som oppstår, da er det faktisk bedre å sette sykkelen bak på bilen. I tillegg kan du ta med deg elsykkelen som ikke nødvendigvis er lovlig å feste på taket på grunn av den høye vekten på sykkelen.   

Blir du også eier av e-tron med hengerfeste? 

Kilder:

https://www.vegvesen.no/forerkort/har-forerkort/Hva+har+du+lov+a+kjore/Trekking+av+mindre+henger

https://www.audi.no/no/web/no.html

https://bilogmotorbloggen.no/2019/07/15/test-audi-e-tron-med-tilhenger/